Diskbrock

Diskbråck är ett medicinskt tillstånd som uppstår när den mjuka geléliknande kärnan i disken (strukturen mellan ryggkotorna i ryggraden som fungerar som en stötdämpare) buktar ut och trycker på nervrötterna som lämnar ryggraden. 

Detta kan orsaka smärta, domningar, stickningar och muskelsvaghet i de drabbade områdena. Diskbråck är vanligast i ländryggen och nacken, och kan bland annat orsakas av naturligt åldrande, skada/ trauma, övervikt och stillasittande livsstil där belastningen på diskarna blir onaturligt hög.

Smärtan är nästan alltid belägen i benet om disken brustit i nedre delen av ryggen och arm/skuldra om det sitter i den övre delen av ryggen eller nacken.

Vid ett misstänkt diskbrock bör man alltid få en medicinsk bedömning fr läkare och i bästa fall en magnetkameraundersökning som bekräftar att diagnosen är ett diskbrock.

Läkaren skriver vanligtvis ut den medicin som anses vara lämplig för smärtnivån hos patienten.

Hos oss jobbar vi med att behandla runtomkringliggande muskler och leder för att hålla i gång patienten, även laser, ström och nålar vid behov samt rehabövningar att jobba med hemma är en vanlig rutin för dessa patienter.