Löparknä

Löparknä är en skada som kan uppstå hos löpare och andra idrottare som tar ut mkt rörelse i höftled och knäled och många gånger inte stretchar ut dessa efter belastning.

Löparknä uppstår vanligtvis på grund av överanvändning eller överbelastning av sätet vars muskelfäste är beläget på utsida knä ,specifikt ligger smärtan på utsidan och dess omliggande strukturer såsom senor, ligament och muskler.

Symptomen på löparknä ger ofta smärta på utsida knä, svullnad, ömhet och stelhet. Smärtan kan bli värre under och efter aktivitet, särskilt under löpning eller hoppning och kan också vara värre när man går ner för trappor eller sitter länge med böjda knän

Behandlingen inkluderar oftast muskel- och ledbehandling, laser, nålar, ström samt  viss avhållsamhet för just tyngre belastning, töjning av sätet och hemövningar för att stärka musklerna runt knäna och höfterna.
Tänk på att ha rätt skor, eventuella iläggssulor för felställningar i fot samt viktigt att tänka på underlaget och vad som triggar tillståndet.

Ibland ligger orsaken högre upp dvs i ländrygg och bäckenleder där låsningar behöver korrigeras för att få det att släppa och inte heller komma tillbaka.